home

Μουσεία της Κρητης

Θαλασσόκοσμος

Εισαγωγή

Το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005. Ανήκοντας στην οικογένεια των μεγάλων Ευρωπαϊκών ενυδρείων το CretAquarium παρέχει την ευκαιρία στους επισκέπτες του για μια μοναδική βουτιά στον υπέροχο θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου. Από τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και τη φαντασμαγορία των μεδουσών η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της Κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (Νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (Νοτιοανατολική Κρήτη).

Η σκηνογραφία της μεσογείου διαθέτει 32 δεξαμενές συνολικού όγκου 1.600.000 λίτρων θαλασσινού νερού, 50 διαφορετικά σημεία παρατήρησης περισσότερων των 200 μεσογειακών ειδών, επιτρέποντας στον επισκέπτη να «ανακαλύψει» την μαγεία της θαλάσσιας ζωής.

Περιήγηση

Σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές όπως info-points με οθόνες αφής βοηθούν τον επισκέπτη να πληροφορηθεί για τις συνήθειες και τους βιότοπους των ειδών και να έχει μια βιωματική εμπειρία.  Μπορεί επίσης να περιηγηθεί στο εσωτερικό των ενυδρείων χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενες υποβρύχιες κάμερες που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα ενυδρεία.

Στην διάθεση του επισκέπτη υπάρχει σύστημα αυτόματης ξενάγησης σε επτά γλώσσες. Μικρές συσκευές που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με πολυάριθμες εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Μια σειρά από posters στους τοίχους του ενυδρείου παρουσιάζει πρωτότυπα θέματα από τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα.

Τα «μικρά-μεγάλα», αλλά και τόσο ξεχωριστά μυστικά του θαλάσσιου κόσμου της Μεσογείου αποκαλύπτονται στα μάτια του, χαρίζοντας του ξεχωριστές εικόνες ενός κόσμου τόσο κοντινού, αλλά ταυτόχρονα και άγνωστου.

Εκπαίδευση-Ευαισθητοποίηση

Από τον Φεβρουάριο του 2008 ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ενυδρείου που απευθύνονται στους μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα θέματα των προγραμμάτων αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικά για τους μαθητές, που έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ζωντανούς οργανισμούς αλλά και προσομοιώσεις ωκεανογραφικών φαινομένων με την καθοδήγηση και επίβλεψη ειδικών επιστημόνων του Ενυδρείου και του ΕΛΚΕΘΕ.

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκπαίδευσης του Ενυδρείου οι μαθητές παρακολουθούν ένα Εργαστήριο της Θάλασσας παρατηρώντας και ανακαλύπτοντας τον αόρατο κόσμο της θάλασσας, το μικροσκοπικό ζωντανό πλαγκτόν με τη χρήση στερεοσκοπίων και μικροσκοπίων. Μαθαίνουν για την κίνηση των ωκεανών μέσα από πειραματικές προσομοιώσεις και οι  μικρότεροι στην ηλικία παίζουν και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Στη διαδρομή επίσκεψης του Ενυδρείου ανακαλύπτουν το Μεσογειακό οικοσύστημα και τους κατοίκους του συνδυάζοντας τις γνώσεις που αποκτούν από το Εργαστήριο της Θάλασσας.

Παράλληλα σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο αριστείας EUR-OCEANS που ερευνά την κλιματική αλλαγή στα θαλάσσια οικοσυστήματα, αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό υλικό, που στάλθηκε δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Κρήτης. Καλαίσθητες εκδόσεις με διάφορα θαλάσσια θέματα, δραστηριότητες και κατασκευές που μπορούν να γίνουν στα σχολεία μέχρι και διαγωνισμός σεναρίου που το καλύτερο θα γυριστεί σε ταινία από επαγγελματική ομάδα παραγωγής. Η χρονιά θα κλείσει με φεστιβάλ - θάλασσας και παρουσιάσεις εργασιών των μαθητών. Για περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά, www.cretaquarium.gr η στο τηλέφωνο 2810337888.

http://www.eur-oceans.info/EN/home/index.php#  (πληροφορίες για το πρόγραμμα EUR-OCEANS)

Χώροι

Ένας χώρος εξοπλισμένος με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, χωρητικότητας 130 ατόμων προσφέρεται για τη διοργάνωση συνεδρίων, συνεδριάσεων, εκδηλώσεων, κοινωνικών δραστηριοτήτων, εκθέσεων, ομιλιών. Καθημερινά και κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του ενυδρείου προβάλλονται ντοκιμαντέρ στην εν λόγω αίθουσα σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Στους χώρους του Ενυδρείου λειτουργεί Snack-Caf?, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα καφέ, αναψυκτικό ή σνακ, καθώς επίσης και το κατάστημα Αqua Shop, που ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει αναμνηστικά, επιμορφωτικά και έξυπνα δώρα εμπνευσμένα από τον κόσμο της θάλασσας και την οικολογία

Στόχοι

Το Ενυδρείο έχει σαν στόχο να αποτελέσει έναν χώρο ψυχαγωγίας προσφέροντας ένα μοναδικό γοητευτικό θέαμα, ένα χώρο ενημέρωσης και επιμόρφωσης για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (ερμηνευτικά γραφικά, διαδραστικές τεχνικές, σύγχρονα συστήματα πολυμέσων κλπ) και τη διοργάνωση προγραμμάτων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων και έναν κοινωνικό χώρο προσέλκυσης όλων των ηλικιών.

Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής του δραστηριότητας πρωταρχική μέριμνα του αποτελεί η ανάπτυξη πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία του τόσο με κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όσο και με σχολεία. Τα προγράμματα θα είναι προσαρμοσμένα στο περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων και θα προσφέρουν στους μαθητές την εμπειρία και τη γνώση μέσα από την παρατήρηση του ζωντανού θαλάσσιου κόσμου με σύγχρονα μέσα και εργαστηριακές τεχνικές.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τοποθεσία

Το κτιριακό συγκρότημα του Ενυδρείου CretAquarium βρίσκεται στις Γούρνες, σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, ενώ η απόσταση από το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού είναι 20 χλμ. Τα διεθνώς καταξιωμένα τουριστικά / παραθεριστικά κέντρα της Κρήτης - Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα, Ελούντα, Γούβες, κ.λπ. -  βρίσκονται σε μικρή χρονοαπόσταση.

Ελλάδα » Κρήτη » ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ » Γούρνες


Γούρνες Ηρακλείου
telephone: 2810 337885
fax: 2810 337882
website: www.cretaquarium.gr


κοινωνια τησ πληροφοριας Greek flag Europe flag